domingo, 30 de enero de 2011

Berakatza eta tipula: elikagai usualak baina oso onuragarriak

Nork ez ditu berakatza zein tipula eguneroko sukaldeko errezetatan erabiltzen? Bada, hauen erabilera oso ohikoa bada ere, propietate medizinal asko dituzte, goazen zeintzuk diren ikustera!

Bai berakatza baita tipula ere azufredun konposatuetan aberatsak diren bi elikagai eta botika dira. Hauek, area eta gibela estimulatu eta lipidoen metabloismoa erraztu egiten dute, baita LDLen maila odolean jaitsi ere. Beraz, hauen kontsumoa oso onuragarria da hiperkolesterolemia kasuetan.

Berakatza "Errusiar penizilina" bezala ere ezagutzen da, II mundu gerran zehar, izan ere, antibiotiko eza zela eta, errusiar ejerzitoak masiboki erabili baitzuen. Izan ere, berakatzak dituen propietateen artean ekintza antimikrobianoa da aipagarriena, bai birus, bakteria, Candida motako onddo eta parasitoen aurka.

Gainera, berakatzak onura asko dakartza zirkulazio-sisteman, zeren konposatu sulfuratuetan (alizina) eta adenosinan aberatsa da. Adenosinak odolaren fluidotasuna handitzen du, plaketen pilaketa galarazten du odolean eta honek arazo koronarioak saihestea dakar. Bestalde, konposatu sulfuratuek plasman dagoen kolesterolaren maila jaisten du, HDL eta LDLen arteko harremana hobetuz.

Gainera, berakatzak mukosetako konjestioa ere hobetzen laguntzen du. Hau dela eta, urteetan zehar berakatzak arnas gaixotasunen tratamenduan ospea hartu du.

Berakatza mendeetan zehar sukaldatzeko erabili izan da eta landu izan den landare zaharrenetarikoena dugu. Liliazeoen familiakoa da tipularekin batera eta bere propietate osasungarriei dagokienean 33 konposatu sulfuratu, 17 aminoazido, germanioa, kaltzioa, kobrea, burdina, potasioa, magnesioa, selenioa, zink, eta A,B eta C bitaminak ditu. Antza denez, antzina Egiopton erabili ohi zuten piramideetako langileek haien indarra eta errendimendua hobetzeko.

1 comentario: